Voorbeeld betalingsregeling: gratis voorbeeldbrief
Heeft u een openstaande rekening die u niet (in één keer) kunt betalen? Dan is het soms mogelijk om met uw schuldeiser af te spreken dat u de vordering in termijnen betaalt. Hiervoor moet u een voorstel voor een betalingsregeling doen. Gebruik daarvoor onze gratis voorbeeldbrief. In dit artikel leggen we verder uit waar u rekening mee moet houden als u een betalingsregeling voorstelt.
Meer informatie?
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Een betalingsregeling verzoeken als debiteur
Als u een schuld bij iemand heeft, dan bent u verplicht die te betalen. Als u dat niet doet, dan kan uw schuldeiser een incassobureau inschakelen en eventueel naar de rechter stappen om beslag bij u te laten leggen. De kosten die hierbij komen kijken worden doorberekend aan u als schuldenaar.
Maar wat als u in de geldproblemen gekomen bent en de rekening echt niet kunt betalen? Wat u in ieder geval niet moet doen is de facturen, betalingsherinneringen en aanmaningen van uw debiteur negeren. Dit leidt er alleen maar toe dat de schuld verder oploopt.
In plaats daarvan kunt u uw schuldeiser een voorstel voor een betalingsregeling doen. Stel voor de openstaande schuld in delen af te betalen.
Voorbeeldbrief betalingsregeling downloaden
Wilt u als debiteur een schuld in termijnen betalen? Gebruik onze voorbeeldbrief betalingsregeling om een betalingsvoorstel te doen. Heeft u een bericht van ons ontvangen tot betaling? Dan kunt u als debiteur via ons betalingsregeling formulier een betalingsregeling treffen.
Download voorbeeld betalingsregeling
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Brief betalingsregeling opstellen
Een betalingsregeling is een overeenkomst tussen een schuldeiser en een schuldenaar. Die hoeft niet aan specifieke wettelijke eisen te voldoen.
Om de kans te vergroten dat uw crediteur (schuldeiser) de betalingsregeling accepteert, is het wel belangrijk om in de betalingsregeling bepaalde zaken op te nemen:
- De overeenkomst waar de vordering betrekking op heeft
- Het openstaande bedrag
- Dat u de vordering erkent
- De reden van de late betaling (benoem bijvoorbeeld dat u tijdelijke betalingsproblemen heeft en waardoor deze veroorzaakt zijn)
- Hoeveel u per termijn af kunt lossen. Zorg dat u zich ook daadwerkelijk aan die afspraken kunt houden.
- Het aantal termijnen
- Wanneer de eerste termijn ingaat
- Dat u de afspraken schriftelijk vast wilt leggen
- Dat de regeling automatisch komt te vervallen als u zich niet aan de betalingsafspraken houdt
Voorstel betalingsregeling indienen
Heeft u een betalingsherinnering of aanmaning ontvangen van Invorderingsbedrijf? Dan kunt u ook direct online een voorstel voor een betalingsregeling indienen. Wij zullen het voorstel bestuderen en doorsturen aan de schuldeiser. Vervolgens nemen we contact met u op over de uitkomst.
Negeert u onze aanmaningen? Dan zullen we uiteindelijk juridische stappen ondernemen. De kosten die hierbij komen kijken zijn voor uw rekening.
Behoefte aan juridisch advies?
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over onze voorbeeld betalingsregeling
FAQ: Is een betalingsregeling bindend?
Een betalingsregeling is juridisch gezien een overeenkomst. Beide partijen moeten zich hier dus aan houden.
Bij het afsluiten van de betalingsregeling zal de schuldeiser meestal vastleggen dat het bedrag in één keer opeisbaar is als de debiteur zich niet aan de afspraken houdt, bijvoorbeeld als hij een betalingstermijn mist. Hij kan het volledige openstaande bedrag dan in één keer innen (zonder dat hij eerst een schriftelijke ingebrekestelling hoeft te sturen).
FAQ: Kan de crediteur wettelijke rente eisen?
De schuldeiser heeft het recht om wettelijke rente in rekening te brengen als u verzoekt om een betalingsregeling. Hij moet immers langer wachten op zijn geld. De wettelijke rente dient als compensatie voor de schade die de schuldeiser daardoor lijdt, bijvoorbeeld doordat hij minder investeringsmogelijkheden heeft en zelf rente-inkomsten misloopt.
FAQ: Wat als ik structurele betalingsproblemen heb?
Als u structurele betalingsproblemen heeft en al weet dat u de vordering ook niet in termijnen kunt betalen, dan kunt u beter ook geen betalingsregeling treffen. In dat geval kunt u op zoek naar een andere oplossing en bijvoorbeeld kiezen voor schuldhulpverlening. De schuldhulpverleners kunnen u helpen met het maken van een plan om uw schulden af te betalen. Tijdens het schuldhulpverleningstraject kunnen sommige schulden (bijvoorbeeld van de gemeente) worden kwijtgescholden. Ook heeft u soms recht op een lening van de gemeente (saneringskrediet).
FAQ: Is een betalingsregeling verplicht?
Een schuldeiser is niet verplicht een betalingsregeling te accepteren. Als debiteur bent u een verplichting aangegaan en uw schuldeiser heeft het recht u hieraan te houden. Als uw crediteur dus weigert akkoord te gaan met een betaling in termijnen, dan zult u het bedrag in één keer moeten betalen.
Het is dus belangrijk om uw crediteur te overtuigen van de voordelen van een betalingsregeling. Laat ook zien dat hij u kan vertrouwen. Maak bijvoorbeeld een overzicht van uw inkomsten en uitgaven en toon op die manier aan hoeveel u iedere termijn kunt betalen.
FAQ: Wat als u als schuldeiser te maken heeft met een wanbetaler?
Heeft u als schuldeiser last van een klant die een factuur niet betaalt? Of heeft u te maken met een niet betalende huurder? Als u als schuldeiser te maken krijgt met wanbetaling, dan zijn er verschillende mogelijkheden om uw schuld te innen.
Over het algemeen is het niet verstandig om zelf direct een voorstel voor een betalingsregeling te doen. Misschien zijn er namelijk manieren om de volledige vordering in één keer betaald te krijgen. Op die manier heeft u uw geld sneller op uw rekening staan.
Als u een debiteur heeft die niet betaalt, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een minnelijke incasso.
Als dat nog steeds niet tot betaling leidt, bestaan er diverse juridische procedures om betaling af te dwingen. De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u onder andere helpen met de volgende procedures:
- Gerechtelijke incasso
- Incasso kort geding
- Conservatoir beslag
- Huurincasso
- Executoriaal beslag
- Faillissement aanvragen
Stelt uw debiteur zelf een betalingsregeling voor? Dan is het belangrijk om het voorstel goed te bestuderen en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Uw debiteur in termijnen laten betalen is een sympathieke manier om uw debiteur te helpen. Anderzijds loopt u het risico dat andere schuldeisers beslag laten leggen of dat uw debiteur voortijdig failliet gaat.
Heeft u behoefte aan vrijblijvend juridisch advies? Bel gerust met 070 – 762 0330 om te overleggen met een van onze incassospecialisten.
FAQ: Wat is het verschil tussen een betalingsregeling en uitstel van betaling?
Een betalingsregeling is de afspraak dat een schuldenaar de vordering in verschillende termijnen af kan betalen. Heeft u even geen geld, bijvoorbeeld omdat u zelf op betaling van een grote factuur wacht? Dan kunt u uw schuldeiser ook om uitstel van betaling vragen. In dat geval betaalt u het volledige bedrag in één keer op een later tijdstip.
FAQ: Mag een betalingsregeling ook mondeling afgesproken worden?
Een betalingsregeling is vormvrij. De overeenkomst hoeft dus niet aan specifieke wettelijke eisen te voldoen. Omdat een mondelinge overeenkomst ook rechtsgeldig is, kan een betalingsregeling dus ook afgesproken worden zonder die in een document vast te leggen. Het nadeel van een mondelinge overeenkomst is alleen dat de gemaakte afspraken naderhand moeilijk te bewijzen zijn. Daarom raden wij altijd aan de regeling schriftelijk vast te leggen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Onze Incassojuristen & Adviseurs
- mr. drs. Joost KoningsIncassojurist
- mr. May LeungIncassojurist
- mr. Wesley BoetersInterim-advocaat