Kosten incassobureau inschakelen: wie betaalt wat?
Heeft u een klant die een factuur niet betaalt? Negeert hij of zij uw aanmaningen? En heeft u daar genoeg van? Invorderingsbedrijf heeft als incassobureau de beschikking over de beste juristen en werkt nauw samen met advocaten en deurwaarders. Zij weten als geen ander hoe zij onbetaalde rekeningen toch nog betaald kunnen krijgen.
De kosten voor het incassobureau zijn in principe voor uw wanbetaler. Bovendien werken wij in het buitengerechtelijke traject op basis van no cure, no pay. Ook als het ons niet lukt om de vordering in deze fase te incasseren, betaalt u niets. U hoeft u dus geen zorgen te maken over hoge rekeningen.
We weten 95% van alle aan ons overgedragen facturen te innen. De kans is dus groot dat u uw zuurverdiende geld alsnog tegemoet kunt zien.
Direct uw vordering overdragen?
Heeft u een klant die een factuur niet betaalt? Wacht niet langer, maar maak gebruik van onze professionele incassodiensten. Als u uw vordering voor 16.00 uur indient, gaan wij vandaag nog voor u aan de slag.
Deze tevreden schuldeisers gingen u voor
Bij Invorderingsbedrijf weten we 95% van alle facturen te innen. In de meeste gevallen gebeurt dit zonder dat er een rechter aan te pas komt. Niet voor niets beoordelen klanten ons met een 9.5.
Wat zijn de incassobureau kosten?
Ik hoor u al denken: ”Wat kost een incassobureau?”. Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen twee fases in de incassoprocedure. Het buitengerechtelijke of minnelijke traject en de gerechtelijke incasso.
Tot de buitengerechtelijke incasso behoren de werkzaamheden om een vordering te innen zonder tussenkomst van de rechter. De gerechtelijke incasso is de volgende stap: u daagt uw debiteur voor de rechter.
Buitengerechtelijke incassokosten
Als een klant een factuur niet betaalt, mag u een incassobureau inschakelen om het geld te innen. Het incassobureau bouwt in eerste instantie een dossier op. Het stuurt één of meerdere aanmaningen en probeert eventueel telefonisch in contact te komen met uw debiteur. Ook kan een incassobureau proberen een betalingsregeling af te spreken.
Het incassobureau mag voor deze diensten incassokosten in rekening brengen bij uw debiteur.
De maximale hoogte van de buitengerechtelijke kosten is vastgelegd in de Wet Incassokosten. De wettelijke incassokosten bestaan uit een percentage van het factuurbedrag. Dit percentage wordt lager, naarmate het factuurbedrag hoger wordt.
Er geldt echter een minimumbedrag van 40 euro voor de incassokosten. Ook als het factuurbedrag bijvoorbeeld maar 200 euro is, mag het incassobureau 40 euro in rekening brengen.
Wettelijke incassokosten
Openstaand factuurbedrag | Maximale incassokosten |
Tot 2.500 euro | 15% |
Over de volgende 2.500 euro | 10% |
Over de volgende 5.000 euro | 5% |
Over de volgende 190.000 euro | 1% |
Boven de 200.000 euro | 0,5% |
No cure, no pay
Bij Invorderingsbedrijf werken we tijdens de minnelijke fase op basis van no cure, no pay. Ook als het ons niet lukt om de factuur te innen, brengen wij u geen kosten in rekening. De buitengerechtelijke procedure kost u dus gegarandeerd niets!
Wilt u weten wat de wettelijke incassokosten zijn die bij uw debiteur in rekening gebracht worden? Of heeft u zelf een aanmaning met incassokosten ontvangen van een incassobureau? Dan kunt u met onze handige tool de incassokosten berekenen.
Hoeveel kost een gerechtelijke procedure?
De hierboven genoemde bedragen gelden voor de buitengerechtelijke incassoprocedure. Maar wat als uw debiteur na alle inspanningen in het minnelijke traject nog steeds niet betaalt?
Dan zit er vaak niet veel anders op dan een gerechtelijke procedure aan te spannen. Hier zijn kosten aan verbonden, die u meestal kunt verhalen op de tegenpartij. U moet een deurwaarder inschakelen om uw debiteur te dagvaarden. Ook moet u griffiekosten betalen en wilt u wellicht een jurist of advocaat in de arm nemen.
Hoeveel een gerechtelijke procedure precies kost, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo zijn de griffierechten (de kosten om de rechtszaak te beginnen) afhankelijk van de hoogte van de vordering en of u een particulier of een rechtspersoon bent.
De kosten voor juridische bijstand zijn meestal afhankelijk van de tijd die aan de zaak besteed wordt. De tarieven die een deurwaarder in rekening mag brengen voor zijn diensten zijn wettelijk vastgesteld. Daarover vindt u hieronder meer informatie.
De rechter wijst de juridische kosten en deurwaarderskosten in de regel toe aan de verliezende partij. Stelt de rechter u als schuldeiser in het gelijk? Dan draait uw wanbetaler dus op voor de kosten die u maakt tijdens de gerechtelijke incasso. In dat geval kost de rechtszaak u dus niets.
Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
Een deurwaarder heeft als openbaar ambtenaar speciale bevoegdheden die andere partijen (bijvoorbeeld incassobureaus) niet hebben. Zo zijn deurwaarders de enigen die iemand kunnen dagvaarden (oproepen voor de rechter te verschijnen). Verder mogen alleen zij beslag leggen. De werkzaamheden die uitsluitend deurwaarders uit mogen voeren, worden ook wel ambtshandelingen genoemd.
Kosten ambtshandelingen deurwaarder
Voor alle ambtshandelingen gelden vaste wettelijke tarieven. Deze vindt u in het Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders.
Wie betaalt de kosten voor het incassobureau?
De kosten die het incassobureau in rekening brengt, worden in principe doorberekend aan uw wanbetaler.
Wie betaalt buitengerechtelijke incasso?
Als u een incassobureau inschakelt, mag het incassobureau een percentage aan incassokosten in rekening brengen. Sommige incassobureaus laten u opdraaien voor deze kosten als het hen niet lukt om de vordering te incasseren.
Bij Invorderingsbedrijf werken we tijdens het buitengerechtelijke traject echter op basis van no cure, no pay. Ook als het ons niet lukt uw vordering te innen, kost het u niets.
Wie betaalt gerechtelijke incasso?
Bij een juridische procedure komen er nog extra kosten bovenop de incassokosten. Dit zijn de kosten voor uw juridische bijstand, de griffierechten en de deurwaarderskosten.
Deze kosten zijn voor de verliezende partij. Als u in uw recht staat, moet uw wanbetaler deze kosten dus betalen. Alleen als de rechter uw vordering ongegrond verklaart, worden de juridische kosten aan u toebedeeld. Voordat wij een gerechtelijke procedure starten, bespreken we met u daarom eerst de kans van slagen.
Wanneer is iemand incassokosten verschuldigd?
Vanaf welk moment een debiteur incassokosten verschuldigd is, hangt af van of diegene een particulier of zakelijke klant is.
Particulier
Particulieren moeten altijd een laatste aanmaning, een zogenaamde WIK-brief ontvangen. Hierin moet hen gemeld worden dat zij nog 14 dagen de tijd hebben om de rekening te betalen. Ook moet u vermelden hoe hoog de incassokosten zijn, als de schuld niet binnen deze termijn wordt voldaan.
Zakelijk
Bij zakelijke klanten mogen direct na het verstrijken van de uiterste betalingstermijn incassokosten in rekening worden gebracht.
Hoe zit het met de rente?
Bovenop de incassokosten mag u als schuldeiser ook rente in rekening brengen. Hoe hoog de rente is, hangt af van uw debiteur: is dit een particulier of een zakelijke klant?
- Voor consumententransacties (particulieren) geldt een maximale rente van 2%.
- De wettelijke handelsrente, voor zakelijke transacties, is 8%.
Bij zakelijke klanten heeft u echter de mogelijkheid om van de wettelijke handelsrente af te wijken. Dit dient u echter duidelijk met de klant af te spreken. Dat doet u bijvoorbeeld door een contractuele rente op te nemen in de algemene voorwaarden.
Wie betaalt de btw?
Naast de incassokosten en de rente mag een schuldeiser of incassobureau ook btw berekenen over de incassokosten. Dit mag alleen als de schuldeiser zelf niet btw-plichtig is. Bijvoorbeeld bij een kinderopvang, die vrijgesteld is van btw. In dat geval moet de debiteur dus 21% extra betalen over de incassokosten.
Zijn incassokosten aftrekbaar?
Bent u als schuldeiser wel btw-plichtig. Dan krijgt u een rekening voor de btw over de incassokosten. Deze btw is echter aftrekbaar als voorbelasting.
Kost het inschakelen van een incassobureau u als schuldeiser geld?
In de meeste gevallen kost het inschakelen van een incassobureau u geen geld. Dat zit zo:
- Bij Invorderingsbedrijf werken we op basis van no cure, no pay tijdens de minnelijke fase.
- De kosten voor gerechtelijke incasso zijn voor de verliezende partij. Als uw vordering gegrond is, kunnen we deze kosten dus verhalen op uw wanbetaler.
- Eventuele btw is aftrekbaar als voorbelasting.
U loopt vooral een financieel risico als u tijdens een gerechtelijke procedure in het ongelijk wordt gesteld. Hetzelfde geldt als er na afloop van de rechtszaak niets te halen valt bij uw wanbetaler.
Voorafgaand aan een juridische procedure overleggen onze juristen daarom altijd over de slagingskans van een gerechtelijk traject. Ook kunnen we middels een verhaalsonderzoek uitzoeken wat de financiële positie van uw wanbetaler is.
Waarom Invorderingsbedrijf?
Invorderingsbedrijf biedt niet alleen incassodiensten. In tegenstelling tot de meeste incassobureaus beschikken we ook over eigen juristen en werken we nauw samen met advocaten en deurwaarders. Zodoende kunnen we het volledige incassotraject, van de eerste aanmaning tot de rechtszaak en eventuele beslaglegging voor u uitvoeren.
Omdat de correspondentie uit onze naam verloopt, wordt de relatie met uw klant zo min mogelijk verstoord. Wordt de factuur na het versturen van meerdere herinneringen nog steeds niet betaald? Dan voeren we de druk op uw debiteur geleidelijk aan op. Als dat nodig mocht blijken, kunnen we vervolgens een juridische procedure beginnen. Door de bijstand van onze juristen en advocaten kunt u de rechtszaak met vertrouwen tegemoet zien.
Met een vonnis van de rechter op zak, kunnen onze deurwaarders vervolgens beslag leggen bij uw debiteur.
- Upload uw zaak online
- Wij nemen uw zaak in behandeling
- Wij starten de incassowerkzaamheden
- Samen met u bepalen we de juiste strategie
- Volg uw zaak 24/7 online
- Vragen? Uw persoonlijke accountmanager is 24/7 bereikbaar
- Uw openstaande factuur betaald
Direct een incassobureau inschakelen
Heeft u een openstaande factuur die maar niet betaald wordt? Laat u niet aan het lijntje houden, maar maak gebruik van onze uitgebreide incassodiensten. Vul onderstaand formulier in en één van onze incassospecialisten neemt contact met u op.
U kunt de voortgang van uw zaak in de gaten houden via de online cockpit op onze website.
Uw incasso indienen
Wacht niet langer op uw geld en schakel een deurwaarder in. Vul uw gegevens in wij nemen direct contact met u op!
FAQ: Veelgestelde vragen over kosten incassobureau
FAQ: Vanaf welk bedrag kan ik een incassobureau inschakelen?
U kunt een incassobureau vanaf ieder bedrag inschakelen. Ook bij een laag factuurbedrag is het de moeite waard om uw vordering uit handen te geven. U heeft immers recht op uw geld. Er geldt een minimumbedrag van 40 euro voor de incassokosten. Ook bij een laag factuurbedrag moet uw debiteur dus minimaal 40 euro aan incassokosten betalen.
Om uw debiteur nog een laatste kans te geven zijn factuur te voldoen, zonder dat daar incassokosten bijkomen, bieden wij de Laatste Sommatie Service. Met de Laatste Sommatie Service kunt u onbeperkt laatste sommaties laten versturen. De laatste sommatie (ook wel laatste aanmaning) wordt vanuit onze naam verstuurd. En dat heeft effect! Veel wanbetalers besluiten het openstaande bedrag direct te betalen op het moment dat zij de laatste sommatie hebben ontvangen.
FAQ: Wat is no cure, no pay incasso?
Met no cure, no pay incasso wordt bedoeld dat het incassobureau u als schuldeiser geen kosten in rekening brengt als het niet lukt om de vordering te innen.
Draagt u een vordering aan ons over. Dan brengen wij wettelijke incassokosten in rekening. Lukt het ons om de vordering te incasseren, dan ontvangt u het oorspronkelijke factuurbedrag en de eventuele rente. Onze vergoeding bestaat uit de incassokosten die uw debiteur betaalt.
Lukt het ons niet om de vordering te incasseren, dan brengen wij u niets in rekening. U loopt dus geen financieel risico.
No cure, no pay incasso geldt alleen voor het buitengerechtelijke traject.
FAQ: Welke kosten mag een incassobureau in rekening brengen?
De kosten die een incassobureau bij uw debiteur in rekening mag brengen zijn wettelijk vastgesteld.
Dit zijn in het buitengerechtelijke traject:
- Wettelijke incassokosten
- Rente
- Btw (alleen als de schuldeiser niet btw-plichtig is)
In het gerechtelijke incassotraject mogen daarbovenop ook andere kosten in rekening worden gebracht. Dit zijn onder andere:
- Kosten voor juridische bijstand
- Griffierechten
- Deurwaarderskosten
- Btw (alleen als de schuldeiser niet btw-plichtig is)
FAQ: Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?
Een incassobureau heeft geen wettelijke status. In principe mag iedereen een incassobureau beginnen. Hierdoor heeft een incassobureau veel minder bevoegdheden dan een deurwaarder. Een incassobureau mag geen ambtshandelingen verrichten. Hierdoor kan een incassobureau alleen het buitengerechtelijke incassotraject verzorgen.
Deurwaarders zijn door de overheid aangestelde ambtenaren. Zij hebben de bevoegdheid om ambtshandelingen uit te voeren. Zo kan een deurwaarder dagvaardingen uitbrengen, vonnissen betekenen en beslag leggen.
Invorderingsbedrijf beschikt over incassospecialisten, juristen, deurwaarders en advocaten onder één dak. Zodoende kunnen we de volledige incassoprocedure op de meest effectieve manier voor u verzorgen.
FAQ: Moet ik incassokosten betalen?
Als u een rekening niet betaalt, moet u in veel gevallen incassokosten betalen.
Als particulier moet u echter wel een herinnering hebben ontvangen. Hierin moet staan dat u nog 14 dagen de kans krijgt om de rekening te betalen. Ook moet in deze brief staan hoe hoog de incassokosten zijn als u niet betaalt.
Voldoet u het bedrag binnen 14 dagen na ontvangst van de brief? Dan hoeft u dus geen incassokosten te betalen. Heeft u als particulier geen laatste herinnering of aanmaning ontvangen? Dan hoeft u geen incassokosten te betalen.
Voor zakelijke debiteuren geldt dit niet. Als u als zakelijke klant te laat bent met het betalen van de rekening (betalingstermijn is verstreken), mag het incassobureau direct incassokosten in rekening brengen.
FAQ: Mag een incassobureau extra kosten in rekening brengen
Bovenop de incassokosten, rente en eventuele btw, mag een incassobureau geen extra kosten in rekening brengen voor het minnelijke traject. Het is wettelijk niet toegestaan dat een incassobureau bovenop de incassokosten aanmaningskosten, herinneringskosten of administratiekosten in rekening brengt.
FAQ: Wat doet een deurwaarder als u niet thuis bent?
Als een deurwaarder langskomt om een dagvaarding te overhandigen op een moment dat u niet thuis bent, dan mag hij deze achterlaten in de brievenbus. Ook mag een deurwaarder de dagvaarding aan een huisgenoot betekenen (overhandigen).
Komt de deurwaarder beslag leggen en bent u niet thuis of doet u niet open? Dan mag de deurwaarder de politie en een slotenmaker inschakelen om de deur te forceren. De kosten die hieruit voortvloeien zijn voor de beslagene.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Alstublieft,
Uw download
Voorbeeld ingebrekestelling
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download directDownload nu uw ingebrekestelling voorbeeldbrief
Heeft u een debiteur die een vordering niet betaalt? Neem gerust contact met ons op via 070 - 7620330 of onderstaande button om te overleggen over uw zaak!
Koninginnegracht 14 C
2514 AA Den Haag
070 - 7620330
Fax: +3170 – 762 0335
Onze incassojuristen & adviseurs
- mr. Wesley BoetersInterim-advocaat
- Bas ToetIncassospecialist
- Tim BetistIncassospecialist
- Luka TripicIncassospecialist
1
Onze locaties
Den Haag
- Koninginnegracht 14C
2514 AA Den Haag
Bekijk locatie op Google Maps - tel 070 – 762 0330
fax 070 – 762 0335
info@invorderingsbedrijf.nl - Maandag – vrijdag
08:30 – 17:00
Amsterdam
- Herengracht 280
1016 BX Amsterdam
Bekijk locatie op Google Maps - tel 020 – 224 0622
fax 070 762 0335
info@invorderingsbedrijf.nl - Maandag – vrijdag
08:30 – 17:00 uur
Rotterdam
- Weena 290
3012 NS Rotterdam
Bekijk locatie op Google Maps - tel 010 – 268 9933
fax 070 762 0335
info@invorderingsbedrijf.nl - Maandag – vrijdag
08:30 – 17:00 uur
Groningen
- Paterswoldseweg 806
9728 BM Groningen
Bekijk locatie op Google Maps - tel 050 – 200 5687
fax 070 762 0335
info@invorderingsbedrijf.nl - Maandag – vrijdag
08:30 – 17:00 uur