Als uw huurder niet betaalt, is het logisch dat u een einde wilt maken aan de huurovereenkomst en de huurovereenkomst wilt ontbinden. Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt. Ook als er afspraken uit de huurovereenkomst worden geschonden beëindigt de rechter de huurovereenkomst.
Heeft u vragen over het uitzetten van een huurder? Aarzel niet en neem contact op met onze huurrecht specialisten voor kosteloos eerste advies. Dan weet u waar u aan toe bent.
Elke huurder is verplicht om zich als een goed huurder te gedragen. Wat precies een goed huurder is, is niet precies te zeggen. De huurder moet in elk geval toegang verschaffen tot het gehuurde, bijvoorbeeld voor reparaties. Ook moet de huurder tijdig de huur betalen en mag hij niet in strijd met de bepalingen in de huurovereenkomst handelen.
De Nederlandse wet gaat uit van huurderbescherming. De wetgever vindt dat iedereen recht heeft op onderdak. Maar dat betekent niet dat u als verhuurder maar alles hoeft te pikken. Ons kantoor werkt in opdracht van verhuurders.
De huur stopzetten en een huurder uitzetten kan in een aantal gevallen. Er zijn vijf situaties die voor een kantonrechter aanleiding kunnen zijn om het verzoek huurder eruit zetten te rechtvaardigen. Maar zeker ook andere gevallen kunnen aanleiding zijn om de huurder uit te zetten.
*De Rechtspraak hanteert de driemaandstermijn als een richtlijn. Het is dus geen vaste maatstaf. Ook bijvoorbeeld een kleinere huurachterstand kan ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigen.
**U moet de woning dringend zelf nodig hebben. Bijvoorbeeld voor uw eigen gezin of omdat u uw woning wilt slopen of renoveren. En zelfs als u uw woning opnieuw ter beschikking wilt stellen aan een student of gehandicapte. Het belang van de verhuurder moet zwaarder wegen dan het belang van de huurder. In sommige gevallen moet dan ook blijken dat de huurder passende vervangende woonruimte kan krijgen. Soms moet u als verhuurder een verhuiskostenvergoeding betalen.
Als uw huurder een huurachterstand van 3 maanden heeft, kan de verhuurder een deurwaarder sturen met een aangetekende brief waarin staat hoeveel geld de huurder moet betalen en wanneer de huurder voor de rechter moet verschijnen. De huurder hoeft niet naar de rechter te gaan, maar kan wel om uitstel vragen of een brief naar de rechter sturen.
Als de huurder erkent dat hij/zij drie maanden huur niet heeft betaald, kan de rechter de huur stopzetten en beslissen dat de huurder uw woning dringend moet verlaten. Een gerechtsdeurwaarder kan de huurder dan binnen drie dagen uit huis zetten.
Of uw huurder nu slechts één maand huurachterstand heeft of al enkele maanden, uw huurder zal de huurachterstand moeten betalen. Vaak gaat dit niet vanzelf en is het nodig om met onze no cure no pay huurincasso worden opgestart.
Tijdens een gerechtelijke procedure vragen we aan de rechter de huurder te veroordelen in de betaling van de huurachterstand en ook het pand te verlaten (de huurovereenkomst te ontbinden). Als de huurder dat niet vrijwillig doet, legt een van de deurwaarders beslag en zet de deurwaarder de huurder letterlijk op straat.
Een gerechtelijke procedure om de huurder eruit te zetten gaat altijd door middel van dagvaarding.
Invorderingsbedrijf helpt u graag met de huur stopzetten om uw huurder uit huis te zetten, zodat u plaats kunt maken voor een nieuwe huurder. Zorgvuldig wordt met u de juiste strategie bepaald. Een gespecialiseerde jurist controleert met u het dossier en adviseert u over de te nemen stappen. Een gerechtelijke procedure zorgt ervoor dat we uw huurder kunnen uitzetten, zo plaats maken voor een nieuwe huurder én het rendement op het verhuurde niet nog verder achteruitloopt. Het is zaak om snel te handelen als huurachterstanden oplopen.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!
Ja, u kunt ook schade vorderen. Een huurder uitzetten doet u niet voor niets. U wilt een einde maken aan de relatie, omdat deze niet meer profijtelijk is. Naast de huurachterstand kan er sprake zijn van schade. Die schade kunt u al daadwerkelijk geleden hebben of u zult deze in de toekomst gaan lijden. Wanneer de huurder schade heeft veroorzaakt kunt u deze schade terug vorderen.
Tijdens de gerechtelijke procedure kunnen we naast de huurder uit de woning zetten schade op uw huurder verhalen:
Veel huurovereenkomsten bevatten boeteclausules, bijvoorbeeld in de algemene bepalingen. Mogelijk in uw huurovereenkomst ook. Een veel gebruikt model huurovereenkomst is het ROZ-model. Daarin staat bijvoorbeeld deze boetebepaling:
‘Huurder is aan verhuurder een directe opeisbare boete van € 25, – per kalenderdag verschuldigd voor elke verplichting uit deze overeenkomst met de bijbehorende algemene bepalingen die niet nakomt of overtreedt, onverminderd zijn verplichting om alsnog aan die verplichting te voldoen en onverminderd verhuurders overige rechten op schadevergoeding van anderszins. Genoemd bedrag is gebaseerd op het prijspeil 1 januari 2003 en wordt met ingang van 1 januari 2004 geïndexeerd’.
Als u ervoor kiest om een incassotraject op te starten, kunt u er ook voor kiezen om de overeengekomen boetes te vorderen. Boetes vormen een welkome aanvulling op uw rendement. Contractuele boetes worden ambtshalve door een rechter getoetst als het tot een gerechtelijke procedure komt. Dat betekent dat een rechter de boetes kan matigen (verlagen) of af kan wijzen. Onze incassojuristen huurrecht kunnen u aanbevelen. Neem daarom vrijblijvend contact op. De gegevens staan hieronder.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!
Dan is het van belang steeds schriftelijk melding te maken van overlast aan de huurder. Op deze manier wordt de procedure makkelijker en bouwt u een dossier op. Onze incassojuristen geven u vrijblijvend advies. De overlast wordt verzameld en gepresenteerd aan de rechter.
Alleen de kantonrechter is bevoegd om huurovereenkomsten te ontbinden. Ons kantoor voert vele procedures per week op het gebied van huurders uitzetten. Elke rechtbank heeft een speciaal team huurrecht, bestaande uit rechters die zich met huurrecht bezighouden. Enkele veelzeggende knipsels uit relevante uitspraken leest u hieronder.
“Artikel 6:265 lid 1 BW bepaalt dat iedere tekortkoming van een partij in de nakoming van een van haar verbintenissen aan de wederpartij de bevoegdheid geeft om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, tenzij de tekortkoming, gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. Een huurder is niet alleen gehouden zich ten aanzien van het gebruik van het gehuurde als een goed huurder te gedragen, hij zal het gehuurde ook overeenkomstig de bestemming moeten gebruiken. Het gebruik van (een deel van) een woning voor beroeps- of bedrijfsmatige hennepkweek, kan niet als zodanig gebruik worden aangemerkt.” Gerechtshof ’s-Gravenhage, 16-02-2017, zaaknummer C05/637
“Hetgeen overigens nog door [gedaagde] aangevoerd is tegen de gevorderde ontbinding van de huurovereenkomst , is aan te merken als een beroep op de “tenzij-clausule” in artikel 6:265 lid 1 BW. Dat er ten aanzien van de aangetroffen hennepplantage sprake is geweest van een tekortkoming van geringe betekenis (of bijzondere aard), kan de kantonrechter niet onderschrijven nu [gedaagde] zich schuldig maakte aan bedrijfsmatige hennepkweek, waarmee doorgaans overlast en criminaliteit gepaard gaan. Dat het om een relatief kleine plantage ging, dat er geen diefstal van elektriciteit heeft plaatsgevonden en dat van directe/concrete gevaarzetting niet gebleken is, doet daar niet aan af. Dat [gedaagde] voorts na het veroordelend vonnis van 6 maart 2013 is blijven volharden in wanbetaling, is evenmin als een tekortkoming van geringe betekenis aan te merken. (…) De persoonlijke omstandigheden die [gedaagde] voorts nog aanvoert, zijn evenmin reden om tot het oordeel te komen dat de tekortkomingen de ontbinding van de huurovereenkomst met haar gevolgen niet rechtvaardigen. (…) Op grond van vorenstaande overwegingen zal de gevorderde ontbinding van de huurovereenkomst worden toegewezen. Ook de gevorderde ontruiming van het gehuurde binnen twee weken na betekening van dit vonnis zal toegewezen worden.” Rechtbank Limburg, 28-08-2013, zaaknummer 512084
“Ook het structureel niet toelaten van de verhuurder tot het gehuurde zodat de verhuurder geen noodzakelijk onderhoud kan verrichten, kan leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst.” Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 31-03-2015, HD 200 131 903_01
“Gelet op de ernst van de overlast, de duur daarvan en de volharding van [appellant] in zijn gedrag ondanks vele waarschuwingen, concludeert het hof dat [appellant] zodanig is tekort geschoten in zijn verplichting om zich als een goed huurder te gedragen dat de ontbinding van de huurovereenkomst met haar gevolgen gerechtvaardigd moet worden geacht. Het woonbelang van [appellant] moet hiervoor wijken.” Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 17-07-2012, HD 200.098.532
“Waar het bij een beroep op structurele betalingsachterstand op aankomt is vast te stellen dat er herhaaldelijk is tekortgeschoten in de tijdige nakoming van de betalingsverplichting. Het meer dan een jaar laten bestaan van achterstanden zal, als er geen bijkomende omstandigheden zijn, in de regel voldoende zijn voor de ontbinding van de huurovereenkomst. Het bestaan van een eerder vonnis tegen gedaagde tot betaling van een huurachterstand kan als extra en zelfs als doorslaggevend argument de ontbinding vergroten of zelfs rechtvaardigen.” Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 08-09-2009, HD 200.017.291
Ter voorkoming van een gerechtelijke procedure kunt u natuurlijk proberen met de huurder een oplossing te zoeken. Via huurincasso kan in veel gevallen de huur alsnog worden geïncasseerd. U kunt ook de overeenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen. Hiervoor is dus wel vereist dat uw huurder een beëindigingsovereenkomst tekent. Wil uw huurder niet vrijwillig vertrekken, dan schromen onze incassojuristen niet om samen met u het traject huurder eruit zetten te starten.
Wij helpen u graag verder als het gaat om huurders uitzetten. Omdat elke situatie anders is, horen we ook graag uw verhaal. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330 of e-mail naar sales@invorderingsbedrijf.nl o.v.v. huurder eruit zetten. Onze incassojuristen huurrecht helpen u direct verder.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!
De meest voorkomende redenen waarom een verhuurder een huurder wil uitzetten, kunnen onder andere de volgende zijn:
Niet-betaling van huur: dit is een veelvoorkomende reden voor het starten van een uitzettingsprocedure. Als een huurder herhaaldelijk de huur niet betaalt of een aanzienlijke huurachterstand heeft opgebouwd, kan de verhuurder stappen ondernemen om de huurder uit te zetten.
Schending van de huurovereenkomst: als een huurder de voorwaarden van de huurovereenkomst schendt, zoals het veroorzaken van overlast, het onderverhuren van het pand zonder toestemming of het niet naleven van huisregels, kan de verhuurder een uitzettingsprocedure starten.
Illegaal gebruik van het pand: als de huurder het gehuurde pand voor illegale activiteiten gebruikt, zoals drugshandel, kan de verhuurder de huurder uitzetten.
Verlopen van het huurcontract: als het huurcontract afloopt en de verhuurder besluit de huurovereenkomst niet te verlengen, kan de huurder worden verzocht het pand te verlaten.
Het is belangrijk op te merken dat de specifieke redenen voor uitzetting en de procedures die moeten worden gevolgd, kunnen variëren afhankelijk van het rechtsgebied en de toepasselijke wetgeving. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen en de geldende wet- en regelgeving te raadplegen om ervoor te zorgen dat de uitzettingsprocedure correct en rechtmatig wordt uitgevoerd.
Een ontruimingsprocedure kan variëren afhankelijk van het rechtsgebied en de specifieke wetgeving die van toepassing is. Over het algemeen kan een ontruimingsprocedure de volgende stappen omvatten:
Schriftelijke kennisgeving: als verhuurder dient u een schriftelijke kennisgeving van de ontruiming te verstrekken aan de huurder. Deze kennisgeving moet voldoen aan de wettelijke vereisten en duidelijk de reden(en) voor de ontruiming vermelden, zoals niet-betaling van huur, schending van de huurovereenkomst, overlast, etc. De kennisgeving moet ook een redelijke termijn stellen voor de huurder om het probleem op te lossen of het pand te verlaten.
Wachttijd en overleg: na het versturen van de kennisgeving moet er vaak een bepaalde wachttijd in acht worden genomen voordat verdere juridische stappen kunnen worden genomen. Tijdens deze periode kunnen huurder en verhuurder proberen tot een overeenkomst te komen of eventuele geschillen op te lossen.
Rechtszaak: als de huurder niet vrijwillig vertrekt of het probleem niet oplost binnen de gestelde termijn, kunt u als verhuurder een rechtszaak aanspannen om een vonnis te verkrijgen voor ontruiming. Dit kan inhouden dat de verhuurder een verzoekschrift indient bij de rechtbank waarin de redenen voor ontruiming worden uiteengezet.
Gerechtelijke beslissing: de rechter zal de zaak beoordelen en een beslissing nemen op basis van de bewijsstukken en argumenten van beide partijen. Als de rechter de ontruiming toewijst, wordt er meestal een vonnis uitgesproken waarin de huurder wordt bevolen het pand te verlaten binnen een specifieke termijn.
Tenuitvoerlegging van het vonnis: als de huurder niet vrijwillig vertrekt binnen de gestelde termijn, kan de verhuurder een deurwaarder inschakelen om het vonnis ten uitvoer te leggen. De deurwaarder zal het vonnis aan de huurder betekenen en de huurder verzoeken het pand te verlaten. Als de huurder nog steeds weigert te vertrekken, kan de deurwaarder de hulp van de politie inschakelen om de ontruiming uit te voeren.
Het is belangrijk om op te merken dat de specifieke procedures kunnen variëren afhankelijk van de juridische regels en procedures in uw rechtsgebied. Het is raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen en de geldende wet- en regelgeving te raadplegen om een nauwkeurig beeld te krijgen van de ontruimingsprocedure in uw specifieke situatie.
Een tijdelijk huurcontract is een overeenkomst met een vastgestelde einddatum, in tegenstelling tot een vast huurcontract dat voor onbepaalde tijd geldt. Het wordt gebruikt wanneer de huurperiode vooraf bekend is of er specifieke omstandigheden zijn die beperkte huur rechtvaardigen, zoals seizoensgebonden verhuur of renovaties. Regels voor tijdelijke huurcontracten kunnen verschillen per land en rechtsgebied. Raadpleeg lokale wetgeving of win juridisch advies in voor specifieke informatie.
Wat als uw huurder een tijdelijk huurcontract heeft? Voor huurders met een tijdelijk huurcontract gelden specifieke regels met betrekking tot huurachterstand. Verhuurders moeten de huurovereenkomst zorgvuldig nalezen en de betalingsvoorwaarden begrijpen.
Huurdersbescherming verwijst naar de rechten en wettelijke beschermingen die aan huurders worden geboden om hun woonrechten te waarborgen en hen te beschermen tegen onredelijke behandeling door verhuurders.
Huurdersbescherming varieert per rechtsgebied en is onderhevig aan lokale wetten en regelgeving. Het is raadzaam de specifieke wetten en voorschriften in uw rechtsgebied te raadplegen om volledig op de hoogte te zijn van de beschermingen en rechten die aan huurders worden geboden.
Heeft u hier vragen of onduidelijkheden over? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten en bekijk wat wij voor u kunnen betekenen.
Zeer duidelijk en vriendelijk. Behulpzaam met het invoeren van gegevens op de computer.
Niet verwacht dat het snel zou gaan. Ongelofelijk dat je zelf tijden bezig bent en dan schakel je eindelijk iemand anders in en dan kunnen ze opeens wel betalen. Goed dat dit soort incassobedrijven bestaan.
Goed en snel resultaat met buitenlands incasso, korte lijnen.