Schuld innen: particulier
Heeft u als particulier geld van iemand tegoed? Bijvoorbeeld omdat u een lening heeft verstrekt die u nog niet heeft teruggekregen? Of omdat u nog salaris tegoed heeft van uw werkgever?
U heeft recht op uw geld en Invorderingsbedrijf zorgt dat u het krijgt. Bij Invorderingsbedrijf verzorgen we no cure, no pay incasso voor particulieren. Het indienen van uw vordering duurt nog geen 5 minuten.
- No cure, no pay incasso
- Gerechtelijke incasso
- Beslag leggen
- Loonvordering
- Juridisch advies
Incasso no cure, no pay
Veel particulieren laten het erbij zitten als ze geld dat zij tegoed hebben niet krijgen. Ze zijn bang dat een incassobureau inschakelen om hun vordering te innen veel geld kost. Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo te zijn.
Bij Invorderingsbedrijf verzorgen we incasso in het buitengerechtelijk traject namelijk op basis van no cure, no pay. De wettelijke incassokosten mogen we namelijk doorberekenen aan uw klant. Het risico is voor ons. Ook als het ons niet lukt om het geld te innen, brengen wij u niets in rekening.
Gooi het bijltje er dus niet bij neer als uw schuldenaar u niet betaalt. Via ons incasso aanmeldformulier start u binnen 5 minuten een incasso. Wij doen vervolgens de rest!
Advies over uw incassozaak?
Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Incasso voor particulieren
Veel mensen denken dat zij als particulier niet bij een incassobureau terecht kunnen. Bijvoorbeeld omdat hun vordering te klein is of omdat de afspraken alleen mondeling zijn vastgelegd. Bij Invorderingsbedrijf begrijpen we als geen ander dat u ook als particulier te maken kunt krijgen met wanbetaling.
Daarom verzorgen wij incasso voor particulieren. We hanteren geen minimumbedragen. Ook kleine vorderingen kunt u zonder problemen bij ons indienen. Heeft u de afspraken niet op papier gezet, maar bijvoorbeeld alleen een mondelinge leenovereenkomst? Dan helpt onze incassospecialist u met het opbouwen van een dossier en het verzamelen van de benodigde bewijzen.
We helpen u onder andere in de volgende situaties:
Het incassotraject
Het inschakelen van een incassobureau is voor veel particulieren een grote stap. Toch komt er (voor u) minder bij kijken dan u wellicht zou denken. Als onze opdrachtgever dient u via het incasso aanmeldformulier uw vordering in. U verstrekt de gevraagde gegevens en upload relevante documenten. Vervolgens gaan onze incassospecialisten aan de slag met het innen van uw vordering.
Gedurende de incassoprocedure heeft u één vaste contactpersoon die contact met u op opneemt als dat nodig is. Via uw eigen online cockpit kunt u de voortgang 24/7 in de gaten houden.
We beginnen het traject met een minnelijke fase (buitengerechtelijke incassoprocedure). Hieronder vallen alle inspanningen tot we een juridische procedure starten. Het incassotraject ziet er als volgt uit:
Stap 1
U dient een vordering bij ons in, bijvoorbeeld omdat u een onderhandse lening niet terug krijgt, u recht heeft op een schadevergoeding voor smaad en laster, u een online aankoop heeft geretourneerd maar uw geld niet heeft ontvangen of omdat uw werkgever u niet betaald heeft.
Als u uw vordering voor 16:00 uur indient gaan we dezelfde werkdag nog voor u aan de slag.
Stap 2
Uw debiteur (degene van wie u geld tegoed heeft) wordt in gebreke gesteld. Dat doen we door middel van een officiële ingebrekestelling. Middels deze brief sommeren we uw debiteur om het verschuldigde bedrag te betalen.
Stap 3
We nemen schriftelijk, telefonisch en per sms of WhatsApp contact op met uw debiteur. Op die manier voeren we de druk op en kunnen we direct achterhalen waarom er niet betaald wordt. Verkeert uw debiteur bijvoorbeeld in financiële moeilijkheden?
Stap 4
We sturen uw debiteur uiteindelijk een laatste aanmaning. Hierin laten we weten dat we een gerechtelijke procedure zullen starten als betaling uitblijft. We maken direct duidelijk dat hier hoog oplopende kosten aan verbonden zijn voor uw debiteur.
Uiteindelijk bepaalt u als opdrachtgever zelf of u daadwerkelijk wilt doorschakelen naar een juridische procedure. Onze juristen zullen u vooraf van advies voorzien.
Stap 5
Aan het eind van de buitengerechtelijke incassoprocedure zijn er een aantal uitkomsten mogelijk:
- U ontvangt uw geld (dit is in 85% van de zaken het geval)
- We spreken een betalingsregeling af (dit gebeurt altijd in overleg met u als schuldeiser)
- We starten een gerechtelijke procedure
- U kiest ervoor de incasso kosteloos te beëindigen.
Gerechtelijke incasso
Als een buitengerechtelijke incassoprocedure niet het gewenste effect heeft kunnen we ook een juridische procedure voor u starten.
Tijdens een gerechtelijke incasso zal de rechtbank beide partijen aanhoren en de bewijzen bestuderen. Vervolgens doet de rechter uitspraak.
Beslag leggen
Als de rechter uw vordering gegrond verklaart, dan kan de deurwaarder beslag leggen als uw debiteur weigert uit zichzelf te betalen.
De deurwaarder kan onder andere beslag leggen op inkomen, bankrekeningen, spullen (roerende goederen) en onroerende goederen van uw debiteur. Deze spullen kan de deurwaarder openbaar verkopen. Uit de opbrengst hiervan wordt de openstaande schuld aan u uitbetaald.
Kosten
De kosten voor de gerechtelijke fase vallen niet onder de buitengerechtelijke incassokosten die we wettelijk gezien in rekening mogen brengen. De kosten voor de gerechtelijke procedure worden daarom in eerste instantie door de schuldeiser betaald (in de vorm van een voorschot).
Als de rechter u in het gelijk stelt, wordt uw debiteur doorgaans wel veroordeeld tot het vergoeden van de kosten die u heeft moeten maken.
Een deurwaarder inschakelen als particulier
Een deurwaarder heeft een wettelijke status en daarmee verschillende bevoegdheden om achterstallige betalingen te innen die niemand anders heeft. Alleen een deurwaarder mag bijvoorbeeld beslag bij iemand leggen.
Ook voor het dagvaarden van een debiteur is een deurwaarder nodig. De taken die alleen door een deurwaarder uitgevoerd kunnen worden, noemt men ook wel ambtelijke werkzaamheden.
Een gerechtsdeurwaarder is onder andere verantwoordelijk voor:
- Betekenen (officieel overhandigen) van vonnissen en dwangbevelen
- Executeren van vonnissen
- Beslag leggen
- Organiseren van executieverkopen
- Gedwongen ontruiming panden en woningen
Ook als particulier heeft u soms dus een gerechtsdeurwaarder nodig tijdens de incassoprocedure. Bij Invorderingsbedrijf werken we met de beste landelijke gerechtsdeurwaarders. Samen met hen kunnen we uw debiteur voor de rechter dagen en de schuld door middel van beslaglegging invorderen als de rechter uitspraak heeft gedaan.
Schuld innen bij particulieren
Wilt u als ondernemer een openstaande factuur of een andere schuld innen bíj́ een particulier? Dan zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden.
Consumenten genieten namelijk meer bescherming van de wet. Hierdoor moet u als ondernemer aan extra voorwaarden voldoen voordat u een incassobureau achter een particuliere klant aan kunt sturen om uw openstaande facturen te innen.
Wanneer kan ik een incasso beginnen tegen een particuliere klant?
Bij een particuliere klant mogen alleen extra wettelijke incassokosten in rekening gebracht worden als hij vooraf een laatste aanmaning heeft ontvangen. Deze laatste waarschuwing noemt men ook wel de WIK-brief.
Met de WIK-brief krijgt de klant nog minimaal 14 dagen om de rekening te betalen, zonder dat er extra kosten in rekening gebracht worden. In de brief staat direct hoe hoog de incassokosten zijn als het bedrag niet binnen de gestelde termijn binnen is.
Een incassobureau inschakelen?
Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over schuld innen als particulier?
FAQ: Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?
Het grote verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is dat een incassobureau geen speciale bevoegdheden heeft. Een incassobureau kan zelf alleen druk uitoefenen op uw debiteur door aanmaningen en sommaties te sturen om zo uw openstaande vordering te innen.
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar met speciale wettelijke bevoegdheden. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld iemand dagvaarden en is bevoegd tot het uitvoeren van beslagleggingen en de openbare verkoop van in beslag genomen goederen.
Een deurwaarder moet altijd ingeschreven staan bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.
Het inschakelen van een deurwaarder is noodzakelijk als uw debiteur in het buitengerechtelijke traject niet betaalt.
Invorderingsbedrijf onderscheidt zich van andere incassobureaus doordat het de beschikking heeft over officiële gerechtsdeurwaarders. Zodoende kunnen wij het volledige incassotraject inclusief de gerechtelijke incasso voor u verzorgen.
FAQ: Wat is de beslagvrije voet?
Als een deurwaarder beslag legt op inkomen van uw debiteur, moet hij rekening houden met de beslagvrije voet. Dit is het gedeelte van het inkomen dat de deurwaarder ongemoeid moet laten omdat uw debiteur dit nodig heeft om te voorzien in zijn of haar levensonderhoud.
De hoogte van de beslagvrije voet is ongeveer 90 procent van wat de beslagene zou ontvangen aan bijstand.
FAQ: Hoeveel betaal ik voor een incassobureau?
Het minnelijke traject van de incasso verloopt bij Invorderingsbedrijf op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat de incassokosten direct worden doorberekend aan uw debiteur. Deze kosten komen bovenop de openstaande rekening.
De hoogte van de incassokosten is wettelijk vastgelegd in de Wet Incassokosten.
Als het ons niet lukt om de vordering te incasseren brengen we u niets in rekening. Alleen als we slechts een deel van de totale vordering weten te innen, dan halen we de incassokosten van het ingevorderde deel af.
Een gerechtelijke procedure wordt (in de vorm van een voorschot) in eerste instantie betaald door de schuldeiser. Als de rechter de vordering toewijst, zullen de deurwaarderskosten, kosten voor juridische bijstand en de griffierechten doorgaans worden toegekend aan de verliezende partij.
U kunt de incassoprocedure altijd stopzetten na de buitengerechtelijke procedure.
FAQ: Kan ik als particulier een deurwaarder inschakelen?
Ook als particulier kunt u een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder is zelfs noodzakelijk als u een gerechtelijke procedure wilt voeren tegen uw debiteur.
De juridische procedure begint namelijk met het dagvaarden van uw debiteur en daar is een deurwaarder voor nodig. Verder hebben we een deurwaarder nodig als we uitspraken van de rechter door middel van beslaglegging ten uitvoer willen leggen.
Als u een deurwaarder inschakelt zullen we de kosten daarvoor via de rechter proberen te verhalen op uw debiteur.
FAQ: Kan ik als particulier beslag laten leggen?
Ook als particulier kunt u beslag laten leggen bij uw debiteur. Daar is wel toestemming van de rechter voor nodig. Een beslaglegging mag bijvoorbeeld na een gerechtelijk vonnis waarin uw vordering wordt toegekend.
Daarnaast kunt u voorafgaand aan een gerechtelijke procedure (met toestemming van de rechter) conservatoir beslag laten leggen bij uw debiteur. Dit is een uitstekend middel om uw debiteur onder druk te zetten.
FAQ: Wat kunt u zelf doen?
Voordat u uw vordering overdraagt aan een incassobureau kunt u zelf een betalingsherinnering sturen. Dit is niet verplicht, maar wel een efficiënte manier om uw debiteur te herinneren aan de openstaande rekening en hem tot betaling te stimuleren.
Stuur niet meer dan één herinnering. Het versturen van meerdere herinneringen heeft doorgaans geen zin. Als uw debiteur de eerste herinnering negeert, is dat een teken dat hij niet wil of kan betalen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
GRATIS incasso advies gehad. Vriendelijk geholpen door een slimme jurist. Heb informatie ingewonnen over een bepaalde casus. Op basis daarvan besloten geen stappen te ondernemen. Aan een eerlijk advies heb je meer dan aan een advocaat die overal maar aan begint. Kom zeker terug als ik weer wat heb.
Invorderingsbedrijf heeft een uitmuntende staat van dienst als het gaat om het innen van openstaande rekeningen. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of via de onderstaande button!
Koninginnegracht 14 C
2514 AA Den Haag
070 – 762 0330
Fax: +3170 – 762 0335