Home PageSchade aan gehuurde scooter

Schade aan gehuurde scooter veroorzaakt?

Bent u op vakantie en lijkt het u leuk om een scooter te huren? Een brommer of scooter is een uitstekend vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het huren van een scooter. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk als de scooter beschadigd raakt of gestolen wordt? En hoe zit het met de verzekering?

Schade aan uw huurscooter verhalen?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Scooter verzekerd bij omvallen

    Wie is er aansprakelijk voor schade aan een gehuurde scooter

    Wanneer u een scooter huurt, moet u die in dezelfde staat terugbezorgen als u haar ontvangen heeft. Als huurder bent u in principe aansprakelijk voor schade die tijdens de huurperiode aan de scooter ontstaat. 

    Geeft u de scooter met schade terug aan de verhuurder? Dan hangt het van de huurovereenkomst af hoe dit verder wordt afgehandeld. Soms wordt de schade vergoed door de verzekering van de scooterverhuurder, maar in veel gevallen ook niet. De schade die niet door de verzekering wordt gedekt, kan de verhuurder op de huurder verhalen.

    Verzekering scooter

    Of de schade wordt vergoed door de verzekering, hangt af van het soort verzekering dat is afgesloten. De reisverzekering dekt schade aan een gehuurde scooter, net als schade aan een gehuurde camper of schade aan een huurauto, in ieder geval niet.

    Wel is het vaak mogelijk om ter plaatse een verzekering af te sluiten bij het huren van de scooter. Sommige verhuurders verplichten dit zelfs.

    Als u een verzekering afsluit bij het huren van de scooter, dan is het verstandig om na te gaan welke soorten schade er onder de verzekering vallen en welke niet. Ook is het belangrijk om te controleren hoe hoog het eigen risico is.

    Schade aan derden

    In Nederland moet ieder voertuig WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Deze verzekering dekt de schade die wordt toegebracht aan anderen. De aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade aan het (gehuurde) voertuig zelf of aan de bestuurder. 

    In alle EU-landen is een WA-verzekering verplicht. De verhuurder zorgt voor deze verzekering. Buiten de EU is dit niet altijd het geval. Als u een scooter huurt buiten de EU, is het dus verstandig om te controleren of en hoe de scooter verzekerd is.

    Ter plekke verzekeren

    De WA-verzekering dekt zoals gezegd geen schade aan de huurscooter zelf. Ook valt schade aan de scooter niet onder de dekking van uw reisverzekering. Daarom is het verstandig om bij het huren van een scooter een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kunt u meestal ter plekke bij de scooterverhuurder regelen.

    U kunt kiezen aan verschillende soorten verzekeringen:

    • Cascoverzekering (WA+)
    • Allriskverzekering
    • Diefstalverzekering

    Schade aan de scooter

    Er bestaan verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Sommige verzekeringen dekken alleen schade aan het voertuig zelf (beperkt casco), andere ook aan de bestuurder (allrisk). Het hangt van de verzekering af voor welk bedrag de scooter verzekerd is en welke schades er onder de verzekering vallen.

    Diefstal

    Ook met een aanvullende verzekering is een scooter niet altijd verzekerd tegen diefstal. Daarom is het belangrijk om te controleren of uw huurscooter verzekerd is tegen diefstal en voor welk bedrag. Ook worden er vaak speciale voorwaarden gesteld aan de diefstalverzekering voor scooters. Zo moet u de scooter altijd op slot zetten, soms met een speciaal goedgekeurd veiligheidsslot.

    Eigen risico scooter huren

    Schade aan een gehuurde scooter wordt vaak niet volledig vergoed, ook niet als u een verzekering heeft afgesloten. Er geldt namelijk bijna altijd een eigen risico. Dit is een deel van de schade dat de verzekeraar niet vergoedt, maar voor rekening komt van de verzekerde. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer u dus zelf moet betalen als er schade aan de scooter ontstaat.

    Vaak is het wel mogelijk om het eigen risico bij de verhuurder af te kopen. Tegen een bepaalde prijs per dag koopt u het eigen risico af, waardoor u hier niet voor op hoeft te draaien als er wel schade ontstaat.

    Medische kosten

    Hoewel uw reisverzekering geen schade aan een huurscooter vergoedt, zijn eventuele medische kosten wel gedekt door een reisverzekering met aanvullende medische dekking. Mocht u onverhoopt spoedeisende hulp nodig hebben doordat u in het buitenland een ongeluk krijgt, dan wordt dit in principe standaard vergoed door uw Nederlandse zorgverzekering.

    Daarbij is het overigens wel belangrijk dat u met een geldig rijbewijs rijdt als u een scooter huurt. In sommige landen heeft u een internationaal rijbewijs nodig om legaal op een scooter te rijden. Het is ook belangrijk om te letten op het vermogen van uw scooter. 

    In het buitenland hebben scooters soms een hoger vermogen (bijvoorbeeld 110cc). Hiervoor heeft u een motorrijbewijs nodig. Als u op een scooter rijdt zonder geldig rijbewijs, dan kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden.

    Scooter huren in het buitenland

    In het buitenland gelden soms andere regels met betrekking tot het huren van scooters en deelname aan het verkeer dan in Nederland. Buiten de EU zijn scooters bijvoorbeeld niet standaard WA verzekerd. 

    Daarnaast zijn er een aantal andere zaken waar u rekening mee moet houden als u een scooter huurt in het buitenland.

    • Zorg dat u een geldig rijbewijs heeft
    • Neem uw rijbewijs altijd met u mee
    • Draag een helm
    • Houd u aan de geldende verkeersregels

    Mag uw verhuurder borg inhouden?

    Uw verhuurder heeft het recht om een waarborgsom te vragen als u een scooter huurt. Deze borg mag de verhuurder inhouden als u de scooter beschadigd terugbrengt. De ingehouden borg moet wel in verhouding staan tot de kosten die de schade met zich meebrengt. Is de borg niet voldoende om de schade te vergoeden? Dan mag het verhuurbedrijf het restant op u verhalen. Het is dus niet zo dat u nooit meer schade hoeft te vergoeden dan de borgsom.

    Schade verhalen

    Heeft u een scooter gehuurd en houd de verhuurder te veel borg in? Of heeft u als verhuurder juist een beschadigde scooter teruggekregen van uw huurder? Invorderingsbedrijf kan openstaande vorderingen voor u incasseren. Dat doen we in eerste instantie op minnelijke wijze. Weigert uw debiteur het verschuldigde geld terug te betalen? Dan kunnen onze juristen een gerechtelijke procedure voor u beginnen. Met een uitspraak van de rechter kunnen we vervolgens beslag laten leggen.

    Juridisch advies nodig?

    Laat uw gegevens achter en we nemen binnen een dag contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Scooter huren verzekering

      FAQ: Veelgestelde vragen over schade aan gehuurde scooters

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Guino koch
      Guino Koch

      Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.

      Marielle beks
      Marielle Beks

      Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        Onze incassojuristen & specialisten

        linkedin