De rechtsgeldigheid van een mondelinge leenovereenkomst
Een mondelinge leenovereenkomst is in beginsel net zo rechtsgeldig als een afspraak die op papier is gezet en ondertekend. Het probleem met een mondelinge leenovereenkomst is dat die lastig te bewijzen is.
Lastig, maar niet onmogelijk. Aan de hand van getuigen of de praktische uitvoering van de afspraak, kunnen we namelijk hardmaken dat de afspraken wel degelijk gemaakt en rechtsgeldig zijn.
Geen leenovereenkomst op papier gezet?
Heeft u geld (of spullen) aan iemand uitgeleend, maar geen afspraken op papier gezet? En weigert uw schuldenaar het geld nu terug te betalen of de goederen terug te geven? Ook als u geen leenovereenkomst op papier heeft gezet, heeft u recht op uw geld. Laat het er daarom niet bij zitten, maar start vandaag nog een incassoprocedure.
Onze incassospecialisten zullen uw schuldenaar in eerste instantie via een minnelijk traject (buiten de rechter om) tot terugbetaling van de schuld proberen te bewegen. Dat doen we door het sturen van herinneringen en aanmaningen, maar ook het bellen en sms’en van uw schuldenaar.
Heeft dat niet het gewenste effect? Dan zullen onze juristen bekijken wat voor bewijzen er zijn voor de overeenkomst en adviseren of het verstandig is om een gerechtelijke procedure te starten. We kunnen het bestaan van de leenovereenkomst bijvoorbeeld bewijzen door middel van getuigen of het feit dat hetgeen er is afgesproken ook daadwerkelijk is uitgevoerd zonder dat uw schuldenaar daar bezwaar tegen heeft gemaakt.
Direct uw vordering indienen
Uw geleende geld terugkrijgen? Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Wat is een leenovereenkomst?
Een leenovereenkomst (of leningsovereenkomst) is een overeenkomst tussen de partij die iets (vaak geld) uitleent en degene die het leent. Wanneer het gaat om het uitlenen van geld, dan noemen we dit ook wel een geldleningsovereenkomst. Meestal wordt een leenovereenkomst op papier gezet (schriftelijke vastlegging), maar dat hoeft niet per se.
Wat staat er in de leenovereenkomst?
In de leningsovereenkomst wordt vastgesteld wat en hoeveel er geleend wordt en tegen welke voorwaarden.
Zo wordt in een rechtsgeldige leenovereenkomst doorgaans de hoogte van het geleende bedrag, de rente en wanneer en op wat voor manier er terugbetaald moet worden vastgelegd.
Bij het uitlenen van goederen wordt omschreven wat er wordt uitgeleend, voor hoelang en wat er gebeurt bij beschadiging, verlies of diefstal. Ook worden er soms afspraken gemaakt over de verzekering.
In een leenovereenkomst kunt u afspraken maken over de volgende zaken:
- De gegevens van degene die uitleent
- De gegevens van degene die leent
- Omschrijving van wat er uitgeleend is
- Hoogte van de lening (bij geld)
- Manier van verstrekken
- Wanneer de lening teruggeven of terugbetaald moet zijn (looptijd of aflossingstermijn)
- Manier van terugbetalen (bijvoorbeeld het aantal maandelijkse termijnen)
- Hoogte van de rente
- Opeisingsgronden
- De gevolgen als terugbetaling niet lukt
- Of de lener nog een andere lening of krediet kan nemen
In de meeste gevallen worden leenovereenkomsten op papier gezet (en ondertekend). In dat geval is de overeenkomst waterdicht. Als een bank of kredietverstrekker geld uitleent zal die de afspraak altijd schriftelijk vastleggen.
Onderhandse lening aan familie en vrienden
Het komt regelmatig voor dat mensen geld lenen van vrienden of familie, bijvoorbeeld voor het kopen van een auto of een huis. Zo’n lening wordt ook wel een onderhandse lening genoemd.
In veel gevallen zijn de afspraken rond zo’n onderhandse lening onduidelijk en niet op papier gezet. Hier kunnen ernstige problemen uit voortvloeien, die de relatie met de vriend of het familievriend ernstig onder druk kunnen zetten. Bijvoorbeeld als de lener opeens niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.
Hoewel een mondelinge overeenkomst ook rechtsgeldig is, kunt u een hoop problemen voorkomen door de voorwaarden vast te leggen in een contract. Zo voorkomt u misverstanden en staat u sterker als het tot een conflict komt.
We raden dan ook aan om goede afspraken te maken en deze op papier te zetten en door alle partijen te laten ondertekenen.
Overeenkomst onderhandse lening voorbeeld
Als u een onderhandse lening verstrekt, dan is het verstandig om de overeenkomst vast te leggen in een contract. Daarvoor kunt u in de meeste gevallen het onderstaande voorbeeldcontract gebruiken.
Hiermee legt u duidelijk vast wat de voorwaarden zijn waaronder u de lening verstrekt, weet de lener precies wat zijn verplichtingen zijn en staat u sterker als de schuldenaar de lening niet wil aflossen.
Gaat het om een groot geldbedrag? Dan kunt u naar de notaris gaan en de overeenkomst vast laten leggen als notariële akte. Hiermee kunt u direct executoriaal beslag leggen als de tegenpartij weigert terug te betalen.
Download voorbeeld leenovereenkomst
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Kan de overeenkomst ook mondeling worden afgesloten?
Vooral bij leningen binnen de familie- of vriendenkring gebeurt het regelmatig dat de afspraken niet op papier worden gezet. Dat betekent echter niet dat er geen afspraken zijn gemaakt en dat degene die (het geld) geleend heeft zomaar onder de afspraken uit kan komen. Er bestaat immers een mondelinge overeenkomst en dat is in essentie een rechtsgeldige overeenkomst.
Wanneer is een overeenkomst rechtsgeldig?
In Nederland is een afspraak rechtsgeldig na aanbod van de ene partij en aanvaarding van de andere partij. Er worden geen nadere eisen gesteld aan het sluiten van een overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst (en daarmee een mondelinge leenovereenkomst) is dus rechtsgeldig.
In artikel 217 van boek 6 van het Nederlandse verbintenissenrecht staat: Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding daarvan.
In het Nederlands recht is dus niet vastgelegd op wat voor manier de overeenkomst moet worden aangeboden en hoe deze moet worden aanvaard. Wel is er vastgesteld dat een mondeling aanbod vervalt wanneer het niet direct aanvaard wordt.
Uit de jurisprudentie (eerdere rechterlijke uitspraken) valt op te maken dat een aanbod op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te knikken of zelfs stilzwijgend, aanvaard kan worden.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit een arrest van de Hoge Raad uit 2001. Hierin stelt de Hoge Raad dat aanbod en aanvaarding van een aanbod niet uitdrukkelijk hoeven plaats te vinden en in elke vorm kunnen geschieden. Zo kan een aanvaarding volgens de Hoge Raad ook besloten liggen in één of meerdere gedragingen.
De vraag of een mondelinge overeenkomst tot stand is gekomen is volgens de Hoge Raad afhankelijk van: “hetgeen partijen over en weer hebben verklaard en uit elkaars verklaringen hebben afgeleid en in de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mochten afleiden.”
De raadsheren stellen in het arrest expliciet dat een aanbod ook stilzwijgend aanvaard kan worden.
Hoe kunt u een mondelinge leenovereenkomst bewijzen?
Uit het bovenstaande kunnen we dus afleiden dat de rechtsgeldigheid van een mondelinge leenovereenkomst dus niet ter discussie staat. Het probleem is dat het bestaan van een mondelinge overeenkomst lastig te bewijzen is.
Als degene die van u geleend heeft, weigert de lening terug te betalen (of de geleende goederen terug te geven) dan dient u nakoming van de overeenkomst af te dwingen via de rechter. In dat geval is het aan u om met bewijslast te komen die uw claim ondersteunt. U bent degene die zich beroept op de mondelinge afspraak en bent dus degene die moet bewijzen dat die overeenkomst bestaat.
Dat is een stuk lastiger dan bij schriftelijke overeenkomsten, maar zeker niet onmogelijk. Zo kunnen er bijvoorbeeld getuigen zijn die de totstandkoming van de overeenkomst kunnen bevestigen.
Daarnaast kunt u de mondelinge overeenkomst aantonen aan de hand van uw eigen gedragingen en die van uw schuldenaar. Zo kunt u door middel van bankafschriften aantonen dat u het leenbedrag daadwerkelijk heeft verstrekt en dat uw schuldenaar het geld daadwerkelijk heeft ontvangen. Dit kan voor de rechter een aanwijzing zijn dat de afspraak daadwerkelijk is gemaakt.
Hoe kunt u een leenovereenkomst vorderen?
Als u geld of spullen heeft uitgeleend en uw schuldenaar weigert het geld of de goederen terug te betalen of te geven, dan kunt u een incassobureau inschakelen.
Wanneer u de zaak overdraagt aan Invorderingsbedrijf zullen we een brief sturen waarin we een termijn stellen wanneer het geleende bedrag (plus de eventuele rente en buitengerechtelijke incassokosten) terugbetaald moeten zijn. Vervolgens voeren we de druk geleidelijk aan op, onder andere door uw schuldenaar te bellen, sms’en en een e-mail te sturen.
Dit buitengerechtelijke traject verloopt op basis van no cure, no pay. Ook als het ons niet lukt om het geld te innen, kost dit u niets
Weigert uw schuldenaar na deze buitengerechtelijke procedure te betalen? Dan kunnen we in overleg met u als schuldeiser een gerechtelijke procedure starten. Hierin vragen we de rechter om uitspraak te doen in het geschil. Na een gunstige uitspraak van de rechter kunnen we een deurwaarder inschakelen om beslag te laten leggen bij uw schuldenaar.
Wilt u uw uitgeleende geld terug?
Wilt u uw uitgeleende geld terug? Of is er schade ontstaan aan uw uitgeleende auto? Onze incassospecialisten gaan achter uw geld aan. Vul uw gegevens in en we nemen contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over de rechtsgeldigheid van mondelinge leenovereenkomsten
FAQ: Ben ik als uitlener gebonden aan een mondelinge leenovereenkomst?
In principe is een mondelinge afspraak ook voor de uitlener bindend. Daar bestaat wel een uitzondering op.
Als een uitlener een natuurlijke persoon is (die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf) dan is diegene niet gebonden aan de lening zolang die niet schriftelijk is vastgelegd of zolang hij het geld nog niet verstrekt heeft.
Zodra de uitlener het afgesproken bedrag daadwerkelijk heeft uitgekeerd, bestaat er een rechtsgeldige mondelinge overeenkomst en moeten beide partijen zich aan de gemaakte afspraken houden.
FAQ: Ik heb geen afspraken gemaakt over terugbetaling. Wanneer kan ik mijn geld terugvragen?
Heeft u wel een overeenkomst over een lening, maar niet duidelijk vastgelegd wanneer die terugbetaald moet zijn? Als er geen afspraken zijn gemaakt over de datum van terugbetaling dan kunt u een brief sturen waarin u meedeelt tot opeising over te gaan. Vervolgens is degene die het geld geleend heeft, verplicht het geleende bedrag binnen zes weken terug te betalen.
FAQ: Kan ik als uitlener rente rekenen over de lening?
Als uitlener mag u rente vragen over de verstrekte lening. Sterker nog, van de Belastingdienst moet u een marktconforme rente rekenen, anders wordt het rentevoordeel gezien als een schenking. Als de ontvanger daardoor boven de schenkingsvrijstelling uitkomt, moet hij extra belasting (schenkbelasting) betalen. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden als lener en uitlener.
Bij het rekenen van de rente mag 25 procent worden afgeweken van het rentepercentage dat kredietverstrekkers vragen. Als kredietverstrekkers 8 procent rente rekenen, moet er over de onderhandse lening dus minimaal 6 procent rente betaald worden.
FAQ: Is vervroegde aflossing altijd toegestaan?
Vervroegd aflossen is niet altijd toegestaan, ook niet bij een onderhandse lening. Als er namelijk is afgesproken dat de lener rente betaalt, dan loopt de uitlener rente mis als er vervroegd wordt afgelost. Daarom is vervroegd aflossen alleen toegestaan als dit zo is afgesproken en als er is vastgelegd onder welke voorwaarden, bijvoorbeeld dat de verschuldigde rente over de nog uitstaande hoofdsom betaald moet worden.
FAQ: Moet ik ook een leenovereenkomst sluiten bij het uitlenen van goederen?
Een leenovereenkomst is niet alleen relevant bij een (onderhandse) geldlening, maar ook bij het uitlenen van goederen. Vooral als de spullen veel geld waard zijn (bijvoorbeeld het uitlenen van kunst) is het verstandig om duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over wanneer u de goederen terugkrijgt, maar ook over wat er gebeurt bij schade, verlies of diefstal. Het is verstandig om deze afspraken op papier te zetten. Een mondelinge overeenkomst is lastiger te bewijzen voor de rechter.
FAQ: Hoe zit het met het uitlenen van een auto?
Ook bij het in bruikleen geven van een auto is het (gelet op de waarde van het voertuig) verstandig om een leenovereenkomst op te stellen. Daarin legt u bijvoorbeeld vast hoelang u de auto uitleent. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over het onderhoud en de verzekering en wat er gebeurt als er schade aan de auto ontstaat of als er verkeersboetes worden opgelegd.
FAQ: Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek als ik onderhands geld leen voor een woning?
Geld lenen van familie kan een uitkomst zijn als u een eigen woning wil kopen. Zo kunt u immers een lagere hypotheek afsluiten of minder van uw spaarrekening gebruiken. Het is mogelijk om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek als u geld leent van familie. De voorwaarde daarvoor is wel dat er een marktconforme rente betaald wordt en de lening in maximaal 30 jaar lineair of annuïtair wordt afgelost.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Invorderingsbedrijf kan bogen op een uitstekende staat van dienst als het gaat om het innen van schulden. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of klik op onderstaande knop!
Koninginnegracht 14 C
2514 AA Den Haag
070 – 762 0330
Fax: +3170 – 762 0335
Waarom 40.000 klanten u voor gingen
- Wereldwijde dekking
- Regionale & lokale specialisten
- Jarenlange ervaring met internationaal incasseren
- Één aanspreekpunt in Nederland
- Deskundige voorlichting en duidelijkheid vooraf
- 24/7 online inzage