U verhuurt vastgoed en er wordt niet meer of slechts een deel betaald. De huurder laat weten voorlopig niet meer te betalen, totdat u bijvoorbeeld gebreken hebt opgelost. Dit heet het opschorten van de huur. Een huurder mag zich niet zomaar op een opschortingsrecht beroepen en stoppen met het betalen van huur. Lees hier wanneer opschorting onrechtmatig is en en wat u kunt doen.
Bij een huurovereenkomst zijn zowel de huurder als de verhuurder gehouden zich aan de overeenkomst te houden. Dat is nu eenmaal de strekking van onze wet. Zo moet een verhuurder de huurder het genot van de gehuurde zaak verschaffen en moet hij zorgen voor het herstel van gebreken. De huurder moet het gehuurde gebruiken waarvoor het bestemd is (bijvoorbeeld wonen) en de huurder moet tijdig huur betalen.
Als een van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt, dan heeft de andere partij het recht om zijn daar tegenover staande verplichting op te schorten totdat de andere partij alsnog nakomt (art. 6:262 BW). Vaak mag een huurder de huur echter helemaal niet opschorten. U leidt daardoor onterecht schade.
Opschorting is enkel en alleen een drukmiddel om de andere partij aan te zetten tot actie. Eén ding is zeker: door het tijdelijk niet betalen van de (volledige) huur vervalt de betalingsverplichting niet.
Uit de praktijk blijkt dat huurders van alles verzinnen om de huur maar niet te hoeven betalen. Zo worden er gebreken verzonnen, wordt de verhuurder aansprakelijk gehouden voor gebreken die hij op grond van de wet helemaal niet hoeft te verhelpen, wordt de verhuurder aangerekend dat de locatie van het gehuurde tegenvalt en wordt zelfs beweerd dat het gehuurde gezondheidsklachten zou veroorzaken.
Het opschorten van de huur terwijl hier geen recht tot is wordt aangemerkt als onrechtmatig.
De rechtspraak is vrij helder voor wat betreft het tijdelijk niet meer betalen van de huur. In geval van aanwezigheid van gebreken is de huurder gerechtigd de huur gedeeltelijk op te schorten (arrest Van Bommel/Ruijgrok).
De huur opschorten bij gebeken mag met terugwerkende kracht tot op het moment waarop de verhuurder op de hoogte raakte van het gebrek. Voorwaarde is dan wel dat opschorting alleen is toegestaan als het gaat om een ernstig gebrek. Opschorting mag dus niet zomaar.
Daarnaast moet er in het algemeen voldoende samenhang zijn tussen de verplichting die wordt opgeschort door de huurder (namelijk het betalen van huur) en de verplichting van de verhuurder (bijvoorbeeld het herstellen van gebreken). Is er onvoldoende samenhang, dan mag de huur helemaal niet opschort worden.
Als u wordt geconfronteerd met huurders die de huur opschorten:
De juristen huurrecht van het Invorderingsbedrijf hebben een ruime ervaring op het gebied van het advisering met betrekking tot het opschorten van huur, het incasseren van niet betaalde huur en de verplichtingen van de verhuurder. Daarbij staat het rendement op het vastgoed centraal. Is de huur opgeschort en wilt u direct een incassoprocedure starten, neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330 of stuur ons een e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact op
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!