Home PageHuurders gaan uit elkaar, wat nu?

Huurders gaan uit elkaar, wat nu?

Als u de verhuurder van een woning of pand bent wilt u natuurlijk enige zekerheid hebben inzake of betreffende de betaling van de huur. Wat als bijvoorbeeld twee mensen hun intrek nemen in uw woning of pand, maar ze niet afzonderlijk van elkaar de huur kunnen betalen? Op wat voor manier kunt u dan zekerheid inbouwen voor uzelf?

Aansprakelijkheid huurders als huurders uit elkaar gaan

Normaliter spreekt de wijze van samenwonen een grote rol in de aansprakelijkheid van uw huurders. De partner wiens naam in het huurcontract is opgenomen als huurder is degene die aansprakelijk is bij een koppel dat feitelijk samenwoont. Als een koppel daarentegen wettelijk of gehuwd samenwoont in uw huurwoning, dan zijn beide partners aansprakelijk. Ook al hebben ze niet beiden het contract ondertekend.

Maar wat als u huurders krijgt die alleen met het gezamenlijke inkomen uw huurwoning kunnen betalen? Dan wilt u natuurlijk dat zij ook samen de huurovereenkomst tekenen. Dan worden beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele huur. Zo kunt u op beide personen een eventuele huurachterstand verhalen.

Huurders gezamenlijk aansprakelijk stellen

Let goed op uw algemene bepalingen. Mogelijk staat er beschreven dat wanneer één van de twee huurders opzegt, de ander overblijft. Dit wilt u natuurlijk niet aangezien dit geen garantie voor u biedt.

Tip: maak duidelijke afspraken in uw huurovereenkomst.

U kunt bijvoorbeeld in de huurovereenkomst opnemen dat de huurders beide moeten opzeggen en dit niet apart van elkaar kan. Of u kunt stellen dat een huurder alleen kan opzeggen wanneer degene die achterblijft de huur kan opbrengen. Wanneer deze situatie zich voordoet kunt u de nieuwe financiële gegevens van de achterblijvende huurder opvragen. Op basis van deze gegevens kunt u oordelen of de achterblijvende huurder blijft of niet.

Voorbeeld uit de praktijk over huurders die uit elkaar gingen

Een koppel huurde samen een huurwoning. Vanwege een breuk in de relatie had één van de twee de huurovereenkomst opgezegd. De verhuurder van de woning had echter opgenomen alleen bereid te zijn om de huuropzegging te aanvaarden wanneer de achterblijvende huurder voldoende financiën heeft om de huur te betalen.

Na het vertrek van één van de huurders ontstond er echter een huurachterstand. De verhuurder van de woning stelde zowel de achterblijvende huurder als de huurder die had opgezegd aansprakelijk voor de achterstand. Het gerechtshof bepaalde dat beide huurders contractueel medehuurders van de verhuurder zijn. Dus beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de huurbetaling. Het hof oordeelde dat de huurder die de huurovereenkomst had opgezegd toch nog aansprakelijk was voor de huurachterstand die daarna was ontstaan.

Gaan uw huurders uit elkaar? Wij helpen u verder!

Als verhuurder wilt u natuurlijk enige zekerheid hebben over de betalingen van de huursom. Hierdoor kunt u als verhuurder er belang bij hebben een huuropzegging alleen te aanvaarden als deze door beide huurders aangevraagd wordt. In het voorbeeld kreeg de verhuurder gelijk. Maar wat als de overeenkomst niet juist is opgesteld voor dergelijke situaties?

Zit u met achterstallige huur en wilt u actie overnemen? Lees hier meer over in ons artikel ‘Huurincasso‘.

Heeft u behoefte aan hulp bij het opstellen van uw huurovereenkomst? Of heeft u een specifieke situatie waar u onze hulp bij nodig heeft? Invorderingsbedrijf helpt u graag verder. Neem vrijblijvend contact op ons op via 070 762 0330, of stuur een e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.

Huurders uit elkaar?

Vul uw gegevens in wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Huurders gaan uit elkaar
    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op